Advies aankoop optimist

 

Optimisten zijn er velen en in allerlei prijscategorieŽn. De afgelopen jaren hebben we vaak vragen gekregen over de aanschaf van een boot. Daarom hebben we geprobeerd een lijst te maken van zaken waar in onze ogen een goede optimist aan moet voldoen.

 

Koop meteen een goed bootje! Deze blijven namelijk goed in waarde en kun je vrij gemakkelijk weer doorverkopen. Prijsindicatie: vanaf ongeveer 800€ kun je een heel leuk bootje kopen waar je zoon/dochter vele jaren plezier aan gaat beleven.

 

We leren de kinderen van het begin af aan dat ze zuinig om moeten gaan met hun eigen materiaal en dat van de anderen.

 

1

Er zijn boten met lossen luchtzakken en met luchtkasten of een combinatie ervan. Let erop dat de boot luchtzakken heeft en geen luchtkasten. De kasten kunnen namelijk in de loop der tijd wat gaan lekken. Daardoor zal er water in komen. Dit zie je vanaf de buitenkant niet. Gevolg is dat de boot zwaarder en langzamer gaat worden. Het bootje gaat dan langzamer vanuit stilstand “lopen”. Veel kinderen worden daardoor onzeker, begrijpen niet waarom de boot van hun vriendje/vriendinnetje wel vooruit gaat terwijl ze zelf blijft liggen.

2

Een goede optimist heeft het zeil geknoopt om de mast en giek. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde slurfzeilen. Hierbij heeft het zeil bij het voorlijk een tunnel waar je de mast in steekt, ook de herkennen aan de felle kleuren.

3

Goede mastborging d.m.v. een klem. Dit voorkomt dat bij omslaan de mast uit de boot gaat.

4

Het zwaard moet makkelijk ophoog gehaald kunnen worden.

5

Let er op dat er een deugdelijke waltrailer bij zit.

6

Hangbanden, praddel, hoosblik en 5 m landvast horen ook tot de vaste uitrusting van een optimist.

7

Goede merken:

- Winner

- Van Wettum.

8

Geen goed merk:

- Dragon Marine